Nemzeti identitástudat növelése és közös tapasztalatkincs megosztása a testvér-települési kapcsolatok segítségével, erősítésével TTP-KP-1-2018/1-000281

TTP-KP-1-2018/1-000281 sz. pályázat szakmai beszámolója

Bethlen Gábor alapkezelő logó

A projekt kiemelt célja Árpádhalom Község élő testvértelepülési kapcsolatainak elmélyítése, hagyományainak folyamatos megismerése, tudásátadás, közös gondolkodás, közös jövőképalkotás volt. A megvalósult program során végig ezeket tartottuk szem előtt.

2018. június 30-án Szajánban (Szerbia, Vajdaság)

 Az Észak-Bánáti Aratóünnepségen vett részt Árpádhalom csapata, 30 fővel, az eredeti tervek szerint. Az Aratóünnepen megismerhették a fiatalabb generáció tagjai is a hagyományos aratás eszközeit, módszereit, a körülötte kialakult szokásokat, hagyományos ételeket. A föld, a kétkezi munka, a régi korok hétköznapjainak hangulata a résztvevőket együttműködésre, közös emlékezésre és a közös munkára sarkallta. A hasonló szokások, a helyi sajátosságok, a különbözőségek megbeszélése erősíti a nemzeti összetartozás érzését. A nap menete: Megnyitó ünnepség a helyi művelődési ház előtti téren. Aratóverseny hagyományos eszközökkel. Pontozásra kerültek az aratóknak terített batyuk is. Közös ebéd, ügyességi versenyek, majd eredményhirdetéssel zárult a nap.

2018. július 13-15. Árpádhalmi Falunap és Csörögefesztivál (Magyarország)

Az eseményen a tervezettekhez képest Szaján Község csoportja vett részt 30 fővel. Árpád település nem jelezte, hogy távol marad az eseménytől, de sajnos nem érkeztek meg. Pénteken a szajáni vendégekkel egy közös vacsora keretében közös tervekről, programokról, együttműködési lehetőségekről egyeztettünk. Itt részt vettek a települések polgármesterei, képviselői, pedagógusai, óvodapedagógusai, civil vezetői. Szombaton délelőtt csapatjátékokban ismerkedtek a résztvevők. Közös ebéd, majd megkezdődtek a falunap programjai, amelyen Szaján csoportja is fellépett, bemutatva az ő kulturális életük egy részét. Megkoszorúztuk a Turul szobrot és Székács Elemér emléktábláját. Részt vettek a csörögesütésben, hogy aktívan bekapcsolódjanak és ismerkedjenek. Vasárnap Ópusztaszerre a magyarság egyik kiemelkedő történelmi emlékhelyére utazott a csoport. A Feszty-körkép, a skanzen, a videóvetítés mind erősítette a résztvevőkben az összetartozás, a közös identitás, a magyarság tudatot. A helyszínen könnyű ebéd, majd hazautazás következett. A három nap alatt szorosabbra fűződtek a kapcsolatok, új tervek, együttműködési pontok körvonalazódtak.

2018. augusztus 24-27. Mezőgecse (Ukrajna, Kárpátalja)

Új szereplője a kapcsolati rendszernek. A település múltjának és jelenének megismerése volt a fő cél. A Mezőgecsei Szilvalekvár Főző Fesztiválra utazott el az árpádhalmi delegáció 30 fővel. Aktívan részt vett a csoport a szilvalekvár előkészítő munkáiban. A fő napon megismerhették a helyi fejlesztéseket, a múzeumot, a gótikus plébániatemplomot. Megkoszorúzták Árpád fejedelem szobrát. A mezőgecseiek, és az árpádhalmi csoport is nagy nyitottsággal fordult egymás felé. Először a közös eseményeket, rendezvény időpontokat egyeztettünk, majd a kárpátaljai magyarok meséltek az ő életükről, hagyományaikról, hétköznapjaikról. Ismerkedéssel telt a harmadik nap is, minél több kapcsolódási pontot, kerestünk, hogy egy élő testvértelepülési kapcsolat alapjait rakhassuk le ennek a látogatásnak az alkalmával.