Az árpádhalmi szociális ellátás fejlesztése – TOP-4.2.1-15-CS1

ÁRPÁDHALOM KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
Projekt megnevezése: Az árpádhalmi szociális ellátás fejlesztése
OP név: TOP
Pályázati kiírás megnevezése: TOP-4.2.1-15-CS1 – Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése
Projekt helyszíne (régió): Dél-Alföld
Projekt helyszíne (megye): Csongrád
Projekt helyszíne (település): Árpádhalom
Megítélt összeg: 10 000 000 .- HUF
Támogatás aránya: 100 %
Támogatási döntés dátuma: 2017.05.01
Forrás: ERFA
Ország: Magyarország
Beavatkozási kategória:  
Uniós társfinanszírozási ráta: 84,99999 – ERFA
Projekt összköltség: 10 000 000 .- HUF
Megvalósítás kezdete: 2017.07.01
Megvalósítás vége: 2021.05.31.

Megvalósuló kivitelezés helyszíne: 6623 Árpádhalom Árpád utca 6.

A pályázat keretében megvalósítani tervezett szociális alapszolgáltatások funkcióhoz szükséges iroda, közösségi hely, fürdető, mosó és mosdó helyiségek az egykori és eredetileg is az idősek nappali ellátását szolgáló – jelenleg használaton kívüli, de önkormányzati tulajdonú – épületben kerül kialakításra. A fejlesztéssel érintett helyiségekben jelenleg aljzat beton nélküli elöregedett, linóleum burkolatokat vannak, melyek elbontásra kerülnek, teljesen új aljzat rétegrendet és padlóburkolatot kerül kiépítésre, valamint a külső nyílászárók cserére és felújításra kerülnek. Valamint a fürdő helyiségben megvalósul a teljes burkolat csere, mind az aljzaton, mind a falon megfelelő hidegburkolat kerül elhelyezésre.

Az érintett terület közlekedési útvonalába eső külső ajtót az akadálymentes közlekedés feltételeinek megfelelő nyílászárókra kell cserélni.

Felújított helyiségek: közlekedő, iroda és közösségi szoba, tároló, fürdő és mosóhelyiség.

A felújított helyiségek alkalmasak lesznek arra, hogy segítséget nyújtsanak azon ellátottaknak, akiknek otthonukban nem elérhető a vezetékes víz, vagy a meleg víz, illetve nincs automata mosógépük, a kézi mosás pedig már idős korban rendkívüli terhet jelent.

A szociális szolgáltatás fejlesztése érdekében a projekt eszközbeszerzést is tartalmaz.

Megvalósuló eszközbeszerzések: Irodabútorok (asztalok, székek, iratszekrény), gyógyászati eszközök (vérnyomásmérő, 3in1 vércukor és koleszterinmérők, lázmérők, gyógyszeres szekrény, csúszásmentes tusolószék), tároló polcok, szociális ellátást segítő gépek (mosó és szárítógép, vasaló), ételszállítást támogató eszközök (hűtőtáska, melegen tartó)

Közlekedési eszközök beszerzése: Dacia Logan MCV típusú személygépjármű, 2 db női kerékpár kerül beszerzésre.

A gépjárműbeszerzés nemcsak a szociális étkeztetés bővülésének lehetőségét, hanem az ellátási forma hatékonyabb működtetését segítené elő.

Összefoglalva a projekt hozzájárul a települések és a területi egyenlőtlenségek csökkentéséhez, új innovatív szolgáltatásfejlesztés kiépítéséhez.

A projekt megvalósításának eredményeként az épületben három helyiség és a közlekedő felújítása, korszerű eszközállományának és az új gépjármű használatának köszönhetően egy alacsonyabb működési költségű intézményi háttér jön létre a szociális ellátás biztosítása érdekében. Az energiatakarékos eszközök használatának köszönhetően tovább csökkennek a működési költségek.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.05.31.