Elogix is an incredibly powerful & fully responsive WordPress Theme. Grab your copy on Themeforest
Open
X

Károlyi – Berchtold Kastély.

Károlyi – Berchtold Kastély

Nevezetességek

A Károlyi-Berchtold-kastély Árpádhalmon, Csongrád megyében található. (Árpád u. 1.)

Árpádhalom 1722-től gróf Károlyi család birtokát képezte. Az egykor hatal­mas kiterjedésű mágocsi uradalom gróf Károlyi Alajos, az Osztrák–Magyar Monarchia londoni nagykövetének (1825–1889) halála után felosztásra került az örökösei között.
Az árpádhalmi, zoltántéri gazdaság valamint a Szentrei major (mindegy 6000 hold kiterjedésben) leányának, Károlyi Ferdinandának jutott, aki 1893-ban ment feleségül gróf Leopold von Berchtoldhoz, a Monarchia későbbi külügyminiszteréhez.
Berchtold Lipótné az 1890-es évek közepén vette kézbe, az árpádhalmi gazdaság irányítását. A kastély 1897–1898 folyamán historizáló, klasszicista és eklektikus stílusban építette, a 23 holdas erdő közepén. Az épület központi része földszintes, oldalszárnya emeletes, udvari traktusán íves kiképzésű, oszlopos, födött terasszal.
Az eredetileg 22 szobából, fürdőszobákból és egyéb mellékhelyiségekből álló kastély a háborúkat szinte minden károsodás nélkül átvészelte, 1947-ben államosították. Előbb árvaházként kívánták hasznosítani, de utóbb a körzeti állami általános iskola és tanulóotthon kapott benne helyet.
Az épület ma művelődési ház, iskola és könyvtár.