Immunerősítő nyúltáp lesz az árpádhalmi gyógynövényből

Posted on augusztus 13, 2014 · Posted in Hírek

Árpádhalom – Amikor az árpádhalmiak megtudták, hogy a közmunkások bíbor kasvirágot fognak termeszteni, először hitetlenkedtek: ez a dísznövényként is pompázó virág ugyan hoz-e hasznot a „konyhára”? Mára kiderült, több pénzt termel a kasvirág, mintha ugyanarra a területre kukoricát vetettek volna.

Bíborkasvirág-ültetvény virít Árpádhalom határában. Nevével ellentétben azonban inkább lilás, rózsaszín látvány tárul az ember elé, mint bíborvörös. A virágzó, „aratásra” váró növények a közúttól kissé távolabb esnek. Oda gyalogoltunk be Szarka Attila polgármesterrel.

A bíbor kasvirág, az echinacea, az Egyesült Államok középső pusztáiról származik. Az indiánok évszázadokon át használták sebgyógyításra és kígyómarásra. Európában is nagy népszerűségre tett szert, de a modern gyógyászati szerek háttérbe szorították. Időközben újból felfedezte a bíbor kasvirágot a gyógyszeripar, mivel bebizonyosodott az immunerősítő szerepe is.

– Szerettem volna, hogy a közmunkaprogramban a hagyományos növénykultúrák mellett a gyógynövények felé is nyissunk. Szakcégekkel konzultáltam, hogy mire van igény. A bíbor kasvirág termesztését javasolták – mondta Szarka Attila.

tovább a Delmagyar.hu cikkére